Showing posts with label bears. Show all posts
Showing posts with label bears. Show all posts

Sunday, March 31, 2024

CANADA'S GREAT BEARS

Look at how this protective mamma bear holds her cub in her arms to give him a bit of a wash. 

Her gentle maternal care is truly touching. This mamma has spent late Autumn to Spring in a cave, having birthed them while still hibernation and staying in the den to feed them on her milk.

Black bear cubs stay with their mamma for the first one to three years of their lives while she protects them and teaches them how to thrive in the wild using their keen sense of smell, hearing, vision and strength. Once they are old enough, they will head off into the forest to live solo until they are ready to mate and start a family of their own. 

Mating is a summer affair with bears socializing shoulder to shoulder with potential mates. Once they have mated, black bears head off on their own again to forage and put on weight for their winter hibernation. If the black bear lives in the northern extent of their range, hibernation lasts longer — they will stay in their dens for seven to eight months longer than their southern counterparts. For those that enjoy the warmer climes in the south, hibernation is shorter. If food is available year-round, the bears do not hibernate at all.

The American black bear, Ursus americanus, is native to North America and found in Canada and the United States. 

They are the most common and widely distributed of the three bear species found in Canada. 

There are roughly 650,000 roaming our forests, swamps and streams — meaning there is a good chance of running into them if you spend any amount of time in the wild. 

Full-grown, these fuzzy monkeys will be able to run 48 kilometres (30 miles)  an hour and smell food up to 32 kilometres (20 miles) away.

With their excellent hearing, black bears usually know you are near well before you realize the same and generally take care to avoid you. Those that come in contact with humans often tend to want to check our garbage and hiking supplies for tasty snacks — hey, a free meal is a free meal.    

In British Columbia, we share our province with nearly half of all black bears and grizzly bears that reside in Canada. The 120,000 - 150,000 black bears who live in the province keep our Conservation Officers busy. They account for 14,000 - 25,000 of the calls the service receives each year. Most of those calls centre around their curiosity for the tasty smells emanating from our garbage. They are omnivores with vegetation making up 80-85% of their diet, but they are flexible around that — berries and seeds, salmon or Doritos — bears eat it all. 

And, as with all wild animals, diet is regional. In Labrador, the local black bear population lives mostly on caribou, rodents and voles. In the Pacific Northwest, salmon and other fish form a large part of the protein in their diet versus the bees, yellow jackets and honey others prefer. The braver of their number have been known to hunt elk, deer and moose calves — and a few showy bears have taken on adults of these large mammals. 

Bears hold a special place within our culture and in First Nation mythology in particular — celebrated in art, dance and song. In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest, the word for black bear is t̕ła'yi — mother is a̱bas and łaxwa̱lap̓a means to love each other. 

Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei
From the photos here you can see that black bears are not always black —  ranging in colour from cinnamon to brown, tan, blonde, red — and even white. 

The Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei, a subspecies of black bear found only in British Columbia — and our official provincial mammal — is a distinctive creamy white. 

They are not albinos, their colouring stems from a recessive mutant gene — meaning that if they receive two copies it triggers a single, nonsynonymous nucleotide substitution that halts all melanin production. Well, not all. They have pigmented eyes and skin but no colour in their fur. The white colour is an advantage when you are hunting salmon by day. Salmon will shy away from their black cousins knowing their intention is to enjoy them as a tasty snack. 

Spirit Bears live in the Great Bear Rainforest on British Columbia's north and central coast alongside the Kitasoo/Xai’xais First Nation who call the Kermode moskgm’ol or white bear.

The Kitasoo/Xai’xais have a legend that tells of Goo-wee, Raven making one in every ten black bears white to remind us of the time glaciers blanketed the land then slowly retreated — their thaw giving rise to the bounty we harvest today.  

Black bears of any colour are a wee bit smaller than their brown bear or grizzly bear cousins, with males weighing in at 45 to 400 kilograms (100 to 900 pounds) and females ranging from 38 to 225 kilograms (85 to 500 pounds). 

Small by relative standards but still very large animals. And they are long-lived or at least can be. Bears in captivity can live up to 30 years but those who dwell in our forests tend to live half as long or less from a mixture of local hazards and humans. 

Reference: Wild Safe BC: https://wildsafebc.com/species/black-bear/


Saturday, March 2, 2024

THE GREAT BEARS OF CANADA

Look at how this protective mamma bear holds her cub in her arms to give him a bit of a wash. 

Her gentle maternal care is truly touching. This mamma has spent late Autumn to Spring in a cave, having birthed them while still hibernation and staying in the den to feed them on her milk.

Black bear cubs stay with their mamma for the first one to three years of their lives while she protects them and teaches them how to thrive in the wild using their keen sense of smell, hearing, vision and strength. Once they are old enough, they will head off into the forest to live solo until they are ready to mate and start a family of their own. 

Mating is a summer affair with bears socializing shoulder to shoulder with potential mates. Once they have mated, black bears head off on their own again to forage and put on weight for their winter hibernation. If the black bear lives in the northern extent of their range, hibernation lasts longer — they will stay in their dens for seven to eight months longer than their southern counterparts. For those that enjoy the warmer climes in the south, hibernation is shorter. If food is available year-round, the bears do not hibernate at all.

The American black bear, Ursus americanus, is native to North America and found in Canada and the United States. 

They are the most common and widely distributed of the three bear species found in Canada. 

There are roughly 650,000 roaming our forests, swamps and streams — meaning there is a good chance of running into them if you spend any amount of time in the wild. 

Full-grown, these fuzzy monkeys will be able to run 48 kilometres (30 miles)  an hour and smell food up to 32 kilometres (20 miles) away.

With their excellent hearing, black bears usually know you are near well before you realize the same and generally take care to avoid you. Those that come in contact with humans often tend to want to check our garbage and hiking supplies for tasty snacks — hey, a free meal is a free meal.    

In British Columbia, we share our province with nearly half of all black bears and grizzly bears that reside in Canada. The 120,000 - 150,000 black bears who live in the province keep our Conservation Officers busy. They account for 14,000 - 25,000 of the calls the service receives each year. Most of those calls centre around their curiosity for the tasty smells emanating from our garbage. They are omnivores with vegetation making up 80-85% of their diet, but they are flexible around that — berries and seeds, salmon or Doritos — bears eat it all. 

And, as with all wild animals, diet is regional. In Labrador, the local black bear population lives mostly on caribou, rodents and voles. In the Pacific Northwest, salmon and other fish form a large part of the protein in their diet versus the bees, yellow jackets and honey others prefer. The braver of their number have been known to hunt elk, deer and moose calves — and a few showy bears have taken on adults of these large mammals. 

Bears hold a special place within our culture and in First Nation mythology in particular — celebrated in art, dance and song. In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest, the word for black bear is t̕ła'yi — mother is a̱bas and łaxwa̱lap̓a means to love each other. 

Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei
From the photos here you can see that black bears are not always black —  ranging in colour from cinnamon to brown, tan, blonde, red — and even white. 

The Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei, a subspecies of black bear found only in British Columbia — and our official provincial mammal — is a distinctive creamy white. 

They are not albinos, their colouring stems from a recessive mutant gene — meaning that if they receive two copies it triggers a single, nonsynonymous nucleotide substitution that halts all melanin production. Well, not all. They have pigmented eyes and skin but no colour in their fur. The white colour is an advantage when you are hunting salmon by day. Salmon will shy away from their black cousins knowing their intention is to enjoy them as a tasty snack. 

Spirit Bears live in the Great Bear Rainforest on British Columbia's north and central coast alongside the Kitasoo/Xai’xais First Nation who call the Kermode moskgm’ol or white bear.

The Kitasoo/Xai’xais have a legend that tells of Goo-wee, Raven making one in every ten black bears white to remind us of the time glaciers blanketed the land then slowly retreated — their thaw giving rise to the bounty we harvest today.  

Black bears of any colour are a wee bit smaller than their brown bear or grizzly bear cousins, with males weighing in at 45 to 400 kilograms (100 to 900 pounds) and females ranging from 38 to 225 kilograms (85 to 500 pounds). 

Small by relative standards but still very large animals. And they are long-lived or at least can be. Bears in captivity can live up to 30 years but those who dwell in our forests tend to live half as long or less from a mixture of local hazards and humans. 

Reference: Wild Safe BC: https://wildsafebc.com/species/black-bear/


Monday, December 25, 2023

AMMONOIDS, BIVALVES AND POLAR BEARS OF SVALBARD

 This marvellous block is filled with Aristoptychites (syn=Arctoptychites) euglyphus (Mojsisovics, 1886) and Daonella sp., oyster-like saltwater clams or bivalves from the Middle Triassic (Ladinian) outcrops in the Botneheia Formation of Spitzbergen, in Edgeøya and Barentsøya, eastern Svalbard, Norway. 

Daonella and Monotis are important species for our understanding of biostratigraphy in the Triassic and are useful as an index fossil. Daonellids preferred soft, soupy substrates and we tend to find them in massive shell beds.

Svalbard is a Norwegian archipelago between mainland Norway and the North Pole. One of the world’s northernmost inhabited areas, it's known for its rugged, remote terrain of glaciers and frozen tundra sheltering polar bears, reindeer and Arctic fox. The Northern Lights are visible during winter, and summer brings the “midnight sun”—sunlight 24 hours a day.

The Botneheia Formation is made up of dark grey, laminated shales coarsening upwards to laminated siltstones and sandstones. South of the type area, the formation shows several (up to four) coarsening-upward units. 

The formation is named for Botneheia Mountain, a mountain in Nordenskiöld Land at Spitsbergen, Svalbard. It has a height of 522 m.a.s.l., and is located south of Sassenfjorden, east of the valley of De Geerdalen. 

Polar Bears, Ursus maritimus
As well as lovely ammonoids and bivalves, we have found ichthyosaur remains. 

It is not a huge surprise. We had been expecting too, but it was not until the early 2000s that the first bones were found.

Two specimens have of ichthyosaur have been recovered. They comprise part of the trunk and the caudal vertebral column respectively. 

Some features, such as the very high and narrow caudal and posterior thoracic neural spines, the relatively elongate posterior thoracic vertebrae and the long and slender haemapophyses tell us that they probably represent a member of the family Toretocnemidae. 

Numerous ichthyosaur finds are known from the underlying Lower Triassic Vikinghøgda Formation and the overlying Middle to Upper Triassic Tschermakfjellet Formation, the new specimens help to close a huge gap in the fossil record of the Triassic ichthyosaurs from Svalbard.

There is a resident research group working on the Triassic ichthyosaur fauna, the Spitsbergen Mesozoic Research Group. Lucky for them, they often find the fossil remains fully articulated — the bones having retained their spacial relationship to one another. Most of their finds are of the tail sections of primitive Triassic ichthyosaurs. In later ichthyosaurs, the tail vertebrae bend steeply downwards and have more of a fish-like look. In these primitive ancestors, the tail looks more eel-like — bending slightly so that the spines on the vertebrae form more of the tail.

Maisch, Michael W. and Blomeier, Dierk published on these finds back in 2009: Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie - Abhandlungen Band 254 Heft 3 (2009), p. 379 - 384. Nov 1, 2009

The lovely block you see here is in the collections of the deeply awesome John Fam. The image of the Polar Bears, Ursus maritimus, is courtesy of the Fossil Huntress. 

Tuesday, September 20, 2022

OUR GREAT BEARS: URSAVUS TO NAN

GREAT BEAR NA̱N
Hiking in BC, both grizzly and black bear sightings are common. Nearly half the world's population, some 25,000 Grizzly Bears, roam the Canadian wilderness — of those, 14,000 or more call British Columbia home. 

These highly intelligent omnivores spend their days lumbering along our coastlines, mountains and forests.

Both bear families descend from a common ancestor, Ursavus, a bear-dog the size of a raccoon who lived more than 20 million years ago. Seems an implausible lineage given the size of their very large descendants. 

An average Grizzly weighs in around 800 lbs (363 kg), but a recent find in Alaska tops the charts at 1600 lbs (726 kg). 

This mighty beast stood 12' 6' high at the shoulder, 14' to the top of his head and is one of the largest grizzlies ever recorded — a na̱ndzi.

Adult bears tend to live solo except during mating season. Those looking for love congregate from May to July in the hopes of finding a mate. Through adaptation to shifting seasons, the females' reproductive system delays the implantation of fertilized eggs — blastocysts —until November or December to ensure her healthy pups arrive during hibernation. If food resources were slim that year, the newly formed embryo will not catch or attach itself to her uterine wall and she'll try again next year. 

Females reach mating maturity at 4-5 years of age. They give birth to a single or up to four cubs (though usually just two) in January or February. The newborn cubs are cute little nuggets — tiny, hairless, and helpless — weighing in at 2-3 kilograms or 4-8 pounds. They feast on their mother’s nutrient-dense milk for the first two months of life. The cubs stay with their mamma for 18 months or more. Once fully grown, they can run 56 km an hour, are good at climbing trees and swimming and live 20-25 years in the wild. 

A Grizzly bear encounter inspires a humbling appreciation of just how remarkable these massive beasts are. Knowing their level of intelligence, keen memory and that they have a bite force of over 8,000,000 pascals — enough to crush a bowling ball — inspires awe and caution in equal measure. 

They have an indescribable presence. It is likely because of this that these majestic bears show up often in the superb carvings and work of First Nations artists. I have had close encounters with many bears growing up in the Pacific Northwest, meeting them up close and personal in the South Chilcotins and along our many shorelines. 

First Nation Lore and Language

In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest — or Kwakwaka'wakw, speakers of Kwak'wala — a Grizzly bear is known as na̱n. 

The ornamental carved Grizzly bear headdress was worn by the comic Dluwalakha Grizzly Bear Dancers, Once more from Heaven, in the Grizzly Bear Dance or Gaga̱lalał, is known as na̱ng̱a̱mł. 

The Dluwalakha dancers were given supernatural treasures or dloogwi which they passed down from generation to generation. 

In the Hamat'sa Grizzly bear dance, Nanes Bakbakwalanooksiwae, no mask was worn. Instead, the dancers painted their faces red and wore a costume of bearskin or t̓ła̱ntsa̱m and long wooden claws attached to their hands. You can imagine how impressive that sight is lit by the warm flickering flames of firelight during a Winter Dance ceremony.

Smoke of the World / Speaking of the Ancestors — Na̱wiła

Kwaguʼł Winter Dancers — Qagyuhl
Should you encounter a black bear and wish to greet them in Kwak'wala, you would call them t̕ła'yi. Kwakiutl First Nations, Smoke of the World, count Grizzly Bears as an ancestor — along with Seagull, Sun and Thunderbird. 

To tell stories of the ancestors is na̱wiła. Each of these ancestors took off their masks to become human and founded the many groups that are now bound together by language and culture as Kwakwaka’wakw. 

The four First Nations who collectively make up the Kwakiutl are the Kwakiutl (Kwágu7lh), K’umk’utis/Komkiutis, Kwixa/Kweeha (Komoyoi) and Walas Kwakiutl (Lakwilala) First Nations. 

There is likely blood of the Lawit’sis in there, too, as they inhabited the village site at Tsax̱is/T'sakis, Fort Rupert before the Kwakiutl First Nations made it a permanent home. It was here that I grew up and learned to greet my ancestors. 

Not all Kwakwaka'wakw dance the Gaga̱lalał, but their ancestors likely attended feasts where the great bear was celebrated. To speak or tell stories of the ancestors is na̱wiła — and Grizzly bear as an ancestor is na̱n helus.

Visiting British Columbia's Great Bears

If you are interested in viewing British Columbia's Great Bears, do check out Indigenous Tourism BC's wonderfully informative website and the culturally-rich wildlife experiences on offer. You will discover travel ideas and resources to plan your next soul-powered adventure. To learn more about British Columbia's Great Bears and the continuing legacy of First Nation stewardship, visit: 

Indigenous Tourism BC: https://www.indigenousbc.com

Great Bear Lodge has been offering tours to view the majestic animals of the Pacific Northwest. They keep both the guests' and the animals' comfort and protection in mind. I highly recommend their hospitality and expertise. To see their offerings, visit: www.greatbeartours.com

Image: Group of Winter Dancers--Qagyuhl; Curtis, Edward S., 1868-1952, https://lccn.loc.gov/2003652753. 

Note: The Qagyuhl in the title of this photograph refers to the First Nation group, not the dancers themselves. I think our dear Edward was trying to spell Kwaguʼł and came as close as he was able. In Kwak'wala, the language of the Kwaguʼł or Kwakwakaʼwakw, speakers of Kwak'wala, the Head Winter Dancer is called t̕seḵa̱me' — and to call someone a really good dancer, you would use ya̱'winux̱w. 

Charmingly, when Edward S. Curtis was visiting Tsaxis/T'sakis, he was challenged to a wrestling competition with a Giant Pacific Octopus, Enteroctopus dofleini. George Hunt (1854-1933) my great great grandfather's elder brother had issued the challenge and laughed himself senseless when Edward got himself completely wrapped up in tentacles and was unable to move. Edward was soon untangled and went on to take many more photos of the First Nations of the Pacific Northwest. Things did not go as well for the octopus or ta̱ḵ̕wa. It was later served for dinner or dzaḵwax̱stala, as it seemed calamari was destined for that night's menu.  


Sunday, June 12, 2022

CANADA'S GREAT BEARS

Look at how this protective mamma bear holds her cub in her arms to give him a bit of a wash. 

Her gentle maternal care is truly touching. This mamma has spent late Autumn to Spring in a cave, having birthed them while still hibernation and staying in the den to feed them on her milk.

Black bear cubs stay with their mamma for the first one to three years of their lives while she protects them and teaches them how to thrive in the wild using their keen sense of smell, hearing, vision and strength. Once they are old enough, they will head off into the forest to live solo until they are ready to mate and start a family of their own. 

Mating is a summer affair with bears socializing shoulder to shoulder with potential mates. Once they have mated, black bears head off on their own again to forage and put on weight for their winter hibernation. If the black bear lives in the northern extent of their range, hibernation lasts longer — they will stay in their dens for seven to eight months longer than their southern counterparts. For those that enjoy the warmer climes in the south, hibernation is shorter. If food is available year-round, the bears do not hibernate at all.

The American black bear, Ursus americanus, is native to North America and found in Canada and the United States. 

They are the most common and widely distributed of the three bear species found in Canada. 

There are roughly 650,000 roaming our forests, swamps and streams — meaning there is a good chance of running into them if you spend any amount of time in the wild. 

Full-grown, these fuzzy monkeys will be able to run 48 kilometres (30 miles)  an hour and smell food up to 32 kilometres (20 miles) away.

With their excellent hearing, black bears usually know you are near well before you realize the same and generally take care to avoid you. Those that come in contact with humans often tend to want to check our garbage and hiking supplies for tasty snacks — hey, a free meal is a free meal.    

In British Columbia, we share our province with nearly half of all black bears and grizzly bears that reside in Canada. The 120,000 - 150,000 black bears who live in the province keep our Conservation Officers busy. They account for 14,000 - 25,000 of the calls the service receives each year. Most of those calls centre around their curiosity for the tasty smells emanating from our garbage. They are omnivores with vegetation making up 80-85% of their diet, but they are flexible around that — berries and seeds, salmon or Doritos — bears eat it all. 

And, as with all wild animals, diet is regional. In Labrador, the local black bear population lives mostly on caribou, rodents and voles. In the Pacific Northwest, salmon and other fish form a large part of the protein in their diet versus the bees, yellow jackets and honey others prefer. The braver of their number have been known to hunt elk, deer and moose calves — and a few showy bears have taken on adults of these large mammals. 

Bears hold a special place within our culture and in First Nation mythology in particular — celebrated in art, dance and song. In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest, the word for black bear is t̕ła'yi — mother is a̱bas and łaxwa̱lap̓a means to love each other. 

Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei
From the photos here you can see that black bears are not always black —  ranging in colour from cinnamon to brown, tan, blonde, red — and even white. 

The Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei, a subspecies of black bear found only in British Columbia — and our official provincial mammal — is a distinctive creamy white. 

They are not albinos, their colouring stems from a recessive mutant gene — meaning that if they receive two copies it triggers a single, nonsynonymous nucleotide substitution that halts all melanin production. Well, not all. They have pigmented eyes and skin but no colour in their fur. The white colour is an advantage when you are hunting salmon by day. Salmon will shy away from their black cousins knowing their intention is to enjoy them as a tasty snack. 

Spirit Bears live in the Great Bear Rainforest on British Columbia's north and central coast alongside the Kitasoo/Xai’xais First Nation who call the Kermode moskgm’ol or white bear.

The Kitasoo/Xai’xais have a legend that tells of Goo-wee, Raven making one in every ten black bears white to remind us of the time glaciers blanketed the land then slowly retreated — their thaw giving rise to the bounty we harvest today.  

Black bears of any colour are a wee bit smaller than their brown bear or grizzly bear cousins, with males weighing in at 45 to 400 kilograms (100 to 900 pounds) and females ranging from 38 to 225 kilograms (85 to 500 pounds). 

Small by relative standards but still very large animals. And they are long-lived or at least can be. Bears in captivity can live up to 30 years but those who dwell in our forests tend to live half as long or less from a mixture of local hazards and humans. 

Reference: Wild Safe BC: https://wildsafebc.com/species/black-bear/


Wednesday, March 30, 2022

URSUS NURSERY: BLACK BEARS / TLA'YI

Look at how this protective mamma bear holds her cub in her arms to give him a bit of a wash. 

Her gentle maternal care is truly touching. This mamma has spent late Autumn to Spring in a cave, having birthed them while still hibernation and staying in the den to feed them on her milk.

Black bear cubs stay with their mamma for the first one to three years of their lives while she protects them and teaches them how to thrive in the wild using their keen sense of smell, hearing, vision and strength. Once they are old enough, they will head off into the forest to live solo until they are ready to mate and start a family of their own. 

Mating is a summer affair with bears socializing shoulder to shoulder with potential mates. Once they have mated, black bears head off on their own again to forage and put on weight for their winter hibernation. If the black bear lives in the northern extent of their range, hibernation lasts longer — they will stay in their dens for seven to eight months longer than their southern counterparts. For those that enjoy the warmer climes in the south, hibernation is shorter. If food is available year-round, the bears do not hibernate at all.

The American black bear, Ursus americanus, is native to North America and found in Canada and the United States. 

They are the most common and widely distributed of the three bear species found in Canada. 

There are roughly 650,000 roaming our forests, swamps and streams — meaning there is a good chance of running into them if you spend any amount of time in the wild. 

Full-grown, these fuzzy monkeys will be able to run 48 kilometres (30 miles)  an hour and smell food up to 32 kilometres (20 miles) away.

With their excellent hearing, black bears usually know you are near well before you realize the same and generally take care to avoid you. Those that come in contact with humans often tend to want to check our garbage and hiking supplies for tasty snacks — hey, a free meal is a free meal.    

In British Columbia, we share our province with nearly half of all black bears and grizzly bears that reside in Canada. The 120,000 - 150,000 black bears who live in the province keep our Conservation Officers busy. They account for 14,000 - 25,000 of the calls the service receives each year. Most of those calls centre around their curiosity for the tasty smells emanating from our garbage. They are omnivores with vegetation making up 80-85% of their diet, but they are flexible around that — berries and seeds, salmon or Doritos — bears eat it all. 

And, as with all wild animals, diet is regional. In Labrador, the local black bear population lives mostly on caribou, rodents and voles. In the Pacific Northwest, salmon and other fish form a large part of the protein in their diet versus the bees, yellow jackets and honey others prefer. The braver of their number have been known to hunt elk, deer and moose calves — and a few showy bears have taken on adults of these large mammals. 

Bears hold a special place within our culture and in First Nation mythology in particular — celebrated in art, dance and song. In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest, the word for black bear is t̕ła'yi — mother is a̱bas and łaxwa̱lap̓a means to love each other. 

Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei
From the photos here you can see that black bears are not always black —  ranging in colour from cinnamon to brown, tan, blonde, red — and even white. 

The Kermode or Spirit Bear, Ursus americanus kermodei, a subspecies of black bear found only in British Columbia — and our official provincial mammal — is a distinctive creamy white. 

They are not albinos, their colouring stems from a recessive mutant gene — meaning that if they receive two copies it triggers a single, nonsynonymous nucleotide substitution that halts all melanin production. Well, not all. They have pigmented eyes and skin but no colour in their fur. The white colour is an advantage when you are hunting salmon by day. Salmon will shy away from their black cousins knowing their intention is to enjoy them as a tasty snack. 

Spirit Bears live in the Great Bear Rainforest on British Columbia's north and central coast alongside the Kitasoo/Xai’xais First Nation who call the Kermode moskgm’ol or white bear.

The Kitasoo/Xai’xais have a legend that tells of Goo-wee, Raven making one in every ten black bears white to remind us of the time glaciers blanketed the land then slowly retreated — their thaw giving rise to the bounty we harvest today.  

Black bears of any colour are a wee bit smaller than their brown bear or grizzly bear cousins, with males weighing in at 45 to 400 kilograms (100 to 900 pounds) and females ranging from 38 to 225 kilograms (85 to 500 pounds). 

Small by relative standards but still very large animals. And they are long-lived or at least can be. Bears in captivity can live up to 30 years but those who dwell in our forests tend to live half as long or less from a mixture of local hazards and humans. 

Reference: Wild Safe BC: https://wildsafebc.com/species/black-bear/


Thursday, January 20, 2022

LOVE THE WILD: BRITISH COLUMBIA'S ICONIC SPIRIT BEARS

As you walk through British Columbia’s Great Bear Rainforest your footfalls are muffled by lush undergrowth, a crush of salal, fallen needles and wood debris that make up this rich, fertile soil. 

This is not a place to escape the world, but to enter it more deeply.  

This is sacred ground, hallowed ground — though one could say that for every place on Earth — this feels different somehow, older, deeper. 

This is a forest that whispers secrets for those with ears to hear — in the language of the trees, streams and hidden within every bit of underbrush, every perfectly formed Deer fern (Struthiopteris spicant) and Western sword fern, (Polystichum muntum) as you gently bushwhack your way through — honouring a leave no trace ethos.

In this temperate rainforest live some of the oldest and largest stands of timber on the planet. As you explore deeper, each breath you take is filled with moist air mingled with the smells of decaying vegetation and fresh growth, new rain and the deep earthy musk of fungi busily at work on the forest floor. The forest itself has a leave no trace mentality in part. 

Every visible bit of life is a mix of old and new, the fungi breaking down the plant and animal remains, repurposing their life-giving nutrients. It is because of this that we find so few fossils within a rainforest. They are here but not in the way we might think to look for them, at least not with our eyes in the macro-world. Their lineage lives on at the micro-level, bits and pieces embedded within the trees, animals and soil — they form this regions' goût de terroir, the essence of an abiding woodland sphere.

The animals that call this forest home live amidst multistoried canopies of Sitka spruce (Picea stichensis), western red cedar (Thuja plicata), western hemlock (Tsuga heterophylla), amabilis fir (Abies amabilis) and Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) — each of these pillars of the forest are woven together by salal, lichen and a rich mycorrhizal network beneath the ground. The trees here talk to one another using these fungal networks that connect individual trees and plants together to help transfer water, carbon, nitrogen, nutrients and minerals from the earth to needle and leaf.

You are walking through time, each footfall retracing history and those that have come before you, both human and animal. 

British Columbia's Spirit Bears

Deep in this ancient forest where moss overflows every surface and wilderness abounds, British Columbia's Spirit Bear — Ursus americanus kermodei — reigns supreme. 

Spirit Bears are a subspecies of American Black Bear that lives in the Central and North Coast regions of British Columbia, Canada. And as we've learned, they are not always black. They come in red, rust, brown and cinnamon. And a few of their number are a lovely cream tinged white that make them look like they have been dusted with honey. 

There are roughly 650,000 black bears of all colours roaming our forests, swamps and streams — meaning there is a good chance of running into them if you spend any amount of time in the wild. Full-grown, they can run 48 kilometres (30 miles)  an hour and smell food up to 32 kilometres (20 miles) away.

With their excellent hearing, black bears usually know you are near well before you realize the same and generally take care to avoid you. While most spend their days in the wilds of our province far from the hum and thrum of civilization, those that come in contact with humans often tend to want to check our garbage and hiking supplies for tasty snacks — hey, a free meal is a free meal.    

In British Columbia, we share our province with nearly half of all black bears and grizzly bears that reside in Canada. Both bear families descend from a common ancestor, Ursavus, a bear-dog the size of a raccoon who lived more than 20 million years ago. Seems an implausible lineage given the size of their very large descendants.

These intelligent, long-lived mammals (up to 28 years) hold a special place within our culture and in First Nation mythology in particular — celebrated in art, dance and song. 

In the Language of the Kwakwaka'wakw

In the Kwak'wala language of the Kwakiutl or Kwakwaka'wakw First Nations of the Pacific Northwest, the word for black bear is t̕ła'yi. I will ask the word for Spirit Bears as I do not know it.

These beautiful Brown Bears are not brown at all, as you have seen, but pale. Not albino but lacking in pigment. Their colouring stems from a recessive mutant gene — meaning that if they receive two copies it triggers a single, nonsynonymous nucleotide substitution that halts all melanin production. Think of it as turning off the tap that gives these bears their colour. 

Pale but not colourless, they have pigmented eyes and skin but no colour in their fur. These gentle giants are the Official Provincial Mammal of British Columbia and for good reason. Their distinctive coats make them the perfect ambassador for our province.  

Spirit Bears live in the Great Bear Rainforest on British Columbia's north and central coast alongside the Kitasoo/Xai’xais First Nation who call the Kermode moskgm’ol or white bear. The Kitasoo/Xai’xais have a legend that tells of Goo-wee, Raven making one in every ten black bears white to remind us of the time glaciers blanketed the land then slowly retreated — and their thaw giving rise to the bounty we harvest today.   

Visiting British Columbia's Great Bears

If you are interested in viewing British Columbia's Great Bears, do check out Indigenous Tourism BC's wonderfully informative website and the culturally-rich wildlife experiences on offer. You will discover travel ideas and resources to plan your next soul-powered adventure. To learn more about British Columbia's Great Bears and the continuing legacy of First Nation stewardship, visit: 

Indigenous Tourism BC: https://www.indigenousbc.com

Great Bear Lodge has been offering tours to view the majestic animals of the Pacific Northwest. They keep both the guests and the animals' comfort and protection in mind. I highly recommend their hospitality and expertise. To see their offerings, visit: www.greatbeartours.com

Friday, October 1, 2021

URSIDAE: URSAVUS

Hiking in BC, both grizzly and black bear sightings are common. These majestic beasts live up to 28 years and nearly half the world's population, some 25,000 grizzlies, roam the Canadian wilderness.

Both bear families descend from a common ancestor, Ursavus, a bear-dog the size of a raccoon who lived more than 20 million years ago. Seems an implausible lineage given the size of their very large descendants.

An average Grizzly weighs in around 800 lbs (363 kg), but a recent find in Alaska tops the charts at 1600 lbs (726 kg). 

This mighty beast stood 12' 6' high at the shoulder, 14' to the top of his head and is one of the largest grizzlies ever recorded. This past September, the King of the forest was seen once again in the Washington Cascades -- the first sighting in over 50 years.

Grizzly Bears in First Nation Lore and Language

In the Kwak'wala language of the Kwakiutl First Nations of the Pacific Northwest — or Kwakwaka'wakw, speakers of Kwak'wala — a grizzly bear is known as na̱n and the ornamental grizzly bear headdress worn by the comic Dluwalakha grizzly bear dancers in the Grizzly Bear Dance, Gaga̱lalał, is known as na̱ng̱a̱mł. 

There is another grizzly bear who features in the Hamatsa dance, known as Nanes Bakbakwalanooksiwae, a high-ranking figure who has no mask — instead, the dancers paint their faces dark red to symbolize a hungry bear mouth and dance in costumes made of bearskin with terrifying long wooden claws.